«Κατοστάρι» για τα προαπαιτούμενα

Νέα & Ανακοινώσεις - Καραχάλιος 7
To ημερολόγιο της εφορίας: Πότε θα πληρώσετε φόρους άνω των 6 δισ. ευρώ
27 Οκτωβρίου 2015
Νέα & Ανακοινώσεις - Καραχάλιος 12
500.000 ευρώ ημερησίως χάνει το κράτος λόγω των Τελών Κυκλοφορίας
27 Οκτωβρίου 2015
Νέα & Ανακοινώσεις - Καραχάλιος 8

Νέα & Ανακοινώσεις - Καραχάλιος 8

Αγώνα δρόμου κάνει η κυβέρνηση για να φέρει στα επόμενα 24ωρα στη Βουλή νομοσχέδιο για να κλείσει τα ανοιχτά θέματα πριν από το EuroWorking Group της προσεχούς Πέμπτης

«Ραντεβού» στο EuroWorking Group της προσεχούς Πέμπτης έδωσε η κυβέρνηση με τους δανειστές για τα προαπαιτούμενα –πρώτη και δεύτερη «λίστα»– που θα γίνουν αντίτιμο για τα 2+1 δισ. ευρώ και για τα οποία η ελληνική πλευρά κάνει αγώνα δρόμου για την υλοποίησή τους, ακόμη και μέσα στις επόμενες ώρες.

Μπορεί οι επικεφαλής των θεσμών φεύγοντας από την Αθήνα να δήλωσαν ευχαριστημένοι από τον τρόπο οργάνωσης των επαφών και την πρόσβαση που είχαν τα τεχνικά κλιμάκια στα υπουργεία, εν τούτοις δεν έκρυψαν τη δυσαρέσκειά τους για τις καθυστερήσεις που σημειώνονται ως προς τα συμφωνηθέντα του τρίτου προγράμματος.

Νέα & Ανακοινώσεις - Καραχάλιος 8

Δεκάδες είναι οι μνημονιακές δράσεις και άλλοι τόσοι οι εφαρμοστικοί νόμοι που είχε υποσχεθεί ότι θα βάλει σε «γραμμή παραγωγής» η κυβέρνηση αλλά τελικά δεν το έκανε, δημιουργώντας έτσι τα πρώτα σύννεφα στη σχέση της με τους Ευρωπαίους εταίρους.

Οι τελευταίοι δείχνουν να μην πείθονται από τις νέες δεσμεύσεις της ελληνικής πλευράς ότι το ποσοστό των ανεκπλήρωτων προαπαιτούμενων μέτρων από το 62,5% θα ανέβει πάνω από το 80% μέχρι τη συνεδρίαση των εκπροσώπων των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης που θα αποφασίσει για την υποδόση των 2 δισ. ευρώ.

Κενό στα έσοδα

Η ευρωπαϊκή τρόικα θα περιμένει στη γωνία τον Ελληνα εκπρόσωπο, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη, ο οποίος χωρίς την υλοποίηση συγκεκριμένων προαπαιτούμενων μέτρων ή ισοδύναμων παρεμβάσεων για συγκεκριμένες πολιτικές, όπως είναι ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση ή η αύξηση της φορολογίας στα ενοίκια, θα έχει ένα δύσκολο απόγευμα με τους θεσμούς.

Μόνο το θέμα του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση και η φορολογική «έκπληξη» που επιφύλαξε η ελληνική πλευρά αφήνοντας ένα τεράστιο κενό στα έσοδα έχει εκνευρίσει το κουαρτέτο, που περιμένει τώρα κάτι καλύτερο από την Αθήνα…

Γκρίνια και προβληματισμός από την πλευρά των θεσμών καταγράφεται και για την απόφασή της να αποσύρει από το πολυνομοσχέδιο τη διάταξη που προέβλεπε την αύξηση (σ.σ. και μάλιστα αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2015) των συντελεστών φορολόγησης των εισοδημάτων από ενοίκια από 11% σε 15% για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ και από 33% σε 35% για εισοδήματα πέραν των 12.000 ευρώ.

Ομοια συναισθήματα έχουν οι πιστωτές και για τη φορολόγηση των ανείσπρακτων ενοικίων, αλλά και για πολλά άλλα ζητήματα που αφορούν τις τράπεζες, αφού ο νόμος για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και το πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης δεν είναι ακόμη έτοιμα.

Πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ότι γίνεται αγώνας δρόμου προκειμένου το νομοσχέδιο να είναι τα επόμενα εικοσιτετράωρα στη Βουλή μετά τον μαραθώνιο των διαβουλεύσεων με τα τεχνικά κλιμάκια μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Τα περισσότερα ανοιχτά θέματα, συμπεριλαμβανομένης και της αντιμετώπισης των μη συστημικών τραπεζών (συνεταιριστικές, Τράπεζα Αττικής), έχουν κλείσει και μένει σήμερα να αποσαφηνιστεί το καθεστώς των προνομιούχων μετοχών του Δημοσίου, τις οποίες κατέχουν Εθνική και Eurobank, αξίας 1,35 δισ. ευρώ και 950 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, καθώς η Alpha και η Πειραιώς τις έχουν αποπληρώσει.

Ανοιχτοί λογαριασμοί

Ενα από τα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι η μετατροπή τους σε υπό αίρεση μετατρέψιμες ομολογίες με ειδικά χαρακτηριστικά (CoCos) πριν εκκινήσει η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης, ώστε να προσμετρώνται στα βασικά εποπτικά κεφάλαια (Common Equity Tier I).

Ανοιχτοί λογαριασμοί υπάρχουν και στο μέτωπο της γενικής γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Μετά την τροπή που πήραν τα πράγματα με την Αικ. Σαββαΐδου, η θέση καλύπτεται προσωρινά από τον Ιωάννη Μπάκα, προϊστάμενο της γενικής διεύθυνσης Φορολογικής Διοίκησης.

Την ίδια στιγμή καλά κρατεί η διελκυστίνδα για τα «κόκκινα» δάνεια και τη δεύτερη φάση μεταρρύθμισης στο ασφαλιστικό η οποία θα οδηγήσει σε νέες μειώσεις τις συντάξεις.

Σε αυτό θα συμβάλει και η ενσωμάτωση των επικουρικών συντάξεων στις κύριες.

Για όλα αυτά τα ζητήματα η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι θα πατήσει γκάζι ώστε να ξεφύγει από τον εφιάλτη που περιστρέφεται γύρω από την υλοποίηση του πρώτου πακέτου προαπαιτούμενων και να ασχοληθεί με το δεύτερο πακέτο, για να πάρει τα λεφτά των δύο τελευταίων υποδόσεων και να ξεκινήσει η επίσημη διαδικασία της αξιολόγησης από τους ελεγκτές.

Αν δεν βρεθεί λύση που θα επιτρέψει την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ, το θέμα θα παραπεμφθεί στο Eurogroup της 9ης Νοεμβρίου ή θα υπάρξει έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

efsyn.gr