Ολες οι δαπάνες με κάρτες – Σχέδιο για «κατάργηση» του φυσικού χρήματος με υψηλά κίνητρα

Δάνεια
Χρήσιμες απαντήσεις για το νέο καθεστώς στα «κόκκινα» δάνεια
20 Δεκεμβρίου 2015
Αυστηρότερο το πλαίσιο για τις ρυθμίσεις
Αυτές είναι οι αποφάσεις για κάρτα αλληλεγγύης και επίδομα ενοικίου
21 Δεκεμβρίου 2015

Κάρτες

Νέα, επιπλέον κίνητρα για τη χρήση του πλαστικού χρήματος αλλά και διαφορετικό ποσοστό δαπανών που θα χρειάζεται για να «χτιστεί» το αφορολόγητο, ανάλογα με τα εισοδήματα του φορολογούμενου, εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Τρ. Αλεξιάδης ετοιμάζει ρύθμιση σύμφωνα με την οποία θα είναι διαφορετικό το ποσοστό δαπανών, ανάλογα με το εισόδημα τους, που θα πρέπει να κάνουν οι φορολογούμενοι με τη χρήση πλαστικού χρήματος προκειμένου να χτίζουν το αφορολόγητο ποσό εισοδήματος. Η ρύθμιση θα έρθει με τις γενικότερες αλλαγές που σχεδιάζονται προκειμένου να συνδεθεί το αφορολόγητο ποσό του εισοδήματος με το ύψος των δαπανών που θα κάνουν οι φορολογούμενοι με τη χρήση χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών.

Αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν στο ΑΠΕ ότι το σχέδιο που επεξεργάζεται ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης προβλέπει τη θέσπιση κλίμακας με διαφορετικά ποσοστά δαπανών ανά εισοδηματική κατηγορία που θα πρέπει να γίνονται με χρήση κάρτας.

Μάλιστα εξετάζεται να δοθεί κίνητρο προκειμένου οι φορολογούμενοι να χρησιμοποιούν για όσο το δυνατόν περισσότερες δαπάνες τους τις κάρτες. Ειδικότερα εξετάζεται το νέο σύστημα να προβλέπει ότι οι φορολογούμενοι που για το 70% – 80% των δαπανών τους θα χρησιμοποιούν κάρτες να δικαιούνται υψηλότερο αφορολόγητο ποσό.

Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος φορολογούμενος ξοδεύει κάθε χρόνο 30.000 ευρώ και από αυτά τα 20-25 χιλιάδες τα περνά μέσω πλαστικού χρήματος να «απολαμβάνει» μεγαλύτερο αφορολόγητο, επομένως, να έχει λιγότερους φόρους να πληρώσει.

Ετσι, το υπουργείο θα θελήσει να «σπρώξει» τους φορολογούμενους στην κατανάλωση με χρήση πλαστικού χρήματος και στην σταδιακή κατάργηση του φυσικού χρήματος. Καταναλωτικές δαπάνες (σούπερ μάρκετ, αγορά καυσίμων), πληρωμές λογαριασμών, αμοιβές για ελεύθερους επαγγελματίες που συνήθως γίνονται με… «μαύρα» κ.λπ. θα μπορούν να περνούν μέσα από χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες και ανάλογα με το ύψος του να καθορίζεται και το αφορολόγητο.

Οι νέες ρυθμίσεις αναμένεται να προωθηθούν στη Βουλή από το νέο έτος. Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται σε συνεννόηση με τις τράπεζες προκειμένου να μειώσουν τις χρεώσεις που επιβάλλουν στους επαγγελματίες και τα καταστήματα για τον τζίρο που πραγματοποιούν μέσω καρτών προκειμένου να ενθαρρυνθεί η χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών στις πληρωμές.

Τι αλλάζει

Αυτό που αλλάζει στη ζωή μας είναι ότι κάθε μισθωτός και συνταξιούχος του οποίου το ετήσιο εισόδημα είναι χαμηλότερο των 9.545 ευρώ θα πρέπει να πληρώσει με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα ή μέσω e-banking ένα συγκεκριμένο ποσό δαπανών για να μην πληρώσει φόρο.

Κάθε μισθωτός και συνταξιούχος με ετήσιο εισόδημα μεγαλύτερο των 9.545 ευρώ θα πρέπει να δαπανήσει με «πλαστικό χρήμα» ή μέσω e-banking 9.545 ευρώ για να του αναγνωρίσει η εφορία την ανώτατη έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ.

Για την κάλυψη του ποσού των 9.545 ευρώ θα αναγνωρίζονται οποιεσδήποτε δαπάνες έχουν εξοφληθεί από μία μόνο πιστωτική κάρτα ή από μία μόνο χρεωστική κάρτα. Σ’ αυτές περιλαμβάνονται όλες οι δαπάνες για αγορές καταναλωτικών αγαθών, παροχές υπηρεσιών, λογαριασμούς ΔΕΚΟ, ενοίκια, δίδακτρα, ασφάλιστρα, ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, νοσήλια, φάρμακα, καύσιμα κ.λπ.

Στην περίπτωση της χρεωστικής κάρτας, ο συνδεδεμένος μ’ αυτήν τραπεζικός λογαριασμός θα πρέπει προηγουμένως να έχει δηλωθεί ηλεκτρονικά, στο ΤΑΧΙSnet, ως προοριζόμενος να εξυπηρετήσει την εξόφληση δαπανών με «πλαστικό χρήμα» για την κάλυψη ποσού μέχρι 9.545 ευρώ και την κατοχύρωση της αντίστοιχης έκπτωσης φόρου των 2.100 ευρώ.

Οσο για τους επαγγελματίες και επιχειρηματίες θα πρέπει να εισπράττουν μέσω ενός και μοναδικού επαγγελματικού τραπεζικού λογαριασμού όλα τα έσοδα από τις πωλήσεις των προϊόντων του ή την παροχή των υπηρεσιών του, τα οποία θα του πληρώνουν οι πελάτες του με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών (μέσω καρτών ή ηλεκτρονικής τραπεζικής).

Πηγή: imerisia.gr