Τρέχει η κυβέρνηση για το διάδοχο της Σαββαϊδου

Νέα & Ανακοινώσεις - Καραχάλιος 11
Αναζητούν ισοδύναμα για να μην επιβληθεί ο ΦΠΑ στα σχολεία
27 Οκτωβρίου 2015
Νέα & Ανακοινώσεις - Καραχάλιος 7
To ημερολόγιο της εφορίας: Πότε θα πληρώσετε φόρους άνω των 6 δισ. ευρώ
27 Οκτωβρίου 2015
Νέα & Ανακοινώσεις - Καραχάλιος 1

Νέα & Ανακοινώσεις - Καραχάλιος 1

Σε αναζήτηση νέου Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων βρίσκεται η κυβέρνηση, με στόχο έως τις 15 Νοεμβρίου να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής αιτήσεων και να προχωρήσει άμεσα η επιλογή του νέου επικεφαλής της Φορολογικής Διοίκησης.

Ο χρόνος αποπομπής της Κατερίνας Σαββαϊδου, συμπίπτει με τις μνημονιακές δεσμεύσεις δημιουργίας ανεξάρτητης ΓΓΔΕ, όμως οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται πρώτα να επιλέξει τον διάδοχο Γραμματέα και στη συνέχεια να νομοθετήσει τη δημιουργία της νέας ανεξάρτητης Αρχής.

Το νομοσχέδιο άλλωστε το οποίο έχει ήδη προετοιμαστεί δεν φαίνεται να καλύπτει τις μνημονιακές προϋποθέσεις, καθώς ο «ανεξάρτητος» νέος ΓΓΔΕ – ή διοικητής της Ελληνικής Αρχής Δημοσίων Εσόδων ΕΛΑΔΕ- φαίνεται να έχει σχέσεις στενής εποπτείας από τον εκάστοτε υπουργό Οικονομικών στις διατάξεις του νομοσχεδίου.

Νέα & Ανακοινώσεις - Καραχάλιος 1

Και οι δανειστές έχουν διαμηνύσει ότι θα πρέπει να κοπεί ο ομφάλιος λώρος ανάμεσα στον επικεφαλής της Φορολογικής Διοίκησης και την εκάστοτε κυβέρνηση.

Υπ’ αυτό το πρίσμα και με δεδομένη τη διακριτική δυσαρέσκεια της Κομισιόν σε σχέση με τους κυβερνητικούς χειρισμούς στην υπόθεση Σαββαϊδου, πιθανότερο θεωρείται το νομοσχέδιο να επανακαταρτιστεί με τη συνδρομή των δανειστών, οπότε μάλλον θα καθυστερήσει.

Από την άλλη πλευρά, ο υπηρεσιακός ΓΓΔΕ Γ. Μπάκας, δεν μπορεί να παραμείνει για μακρό χρονικό διάστημα στη θέση αυτή. Επομένως, κατά το κυβερνητικό σκεπτικό, θα πρέπει άμεσα να ξεκινήσουν οι διαδικασίες επιλογής του νέου ΓΓΔΕ. Εκτός και εάν τελικά οι «Θεσμοί» δείξουν άλλο δρόμο.

Οι χειρισμοί της νυν κυβέρνησης στο θέμα Σαββαϊδου, με τις διαδικασίες αποπομπής της να εγείρουν προβληματισμό για τους πραγματικούς λόγους που οδήγησαν στο σπάσιμο του συμβολαίου της, πριν καλά καλά της δοθεί η δυνατότητα απολογίας της έναντι των εισαγγελικών αρχών αλλά και το ανάλογο – αν και με διαφορετικό τρόπο- προηγούμενο της υπόθεσης Θεοχάρη, δημιουργούν ερωτηματικά για τους νέους υποψήφιους. Αν δεν διασφαλιστεί ότι η επόμενη κυβέρνηση, δεν θα μπορεί απλώς και μόνο επειδή δεν είναι «δικό της παιδί» ο ΓΓΔΕ να τον αποπέμψει, μένει να αποδειχθεί πόσοι πραγματικά ικανοί υποψήφιοι θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον. Και ο ικανός ΓΓΔΕ είναι απαραίτητο στοιχείο για να έχουν τύχη τα σχέδια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής. Αλλιώς θα μείνουν επί χάρτου.

Όσον αφορά στις διαδικασίες επιλογής του νέου ΓΓΔΕ, κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι δεν θα αλλάξει τίποτα σε σχέση με τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για την επιλογή της κ. Σαβββαϊδου. Οι υποψήφιοι θα κληθούν να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους. Θα συγκροτηθεί μια επιτροπή με τη συμμετοχή καθηγητών πανεπιστημίου, εκπροσώπου των δανειστών και του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Στην επιτροπή θα μετέχει και ο υπουργός Οικονομικών. Και στη συνέχεια, μοιραία κάποιοι θα θεωρούν ότι ο νέος ΓΓΔΕ είναι «παιδί» του ΣΥΡΙΖΑ. Εκτός και εάν οι δανειστές πατήσουν πόδι, ή η κυβέρνηση αυτή κάνει τη μεγάλη έκπληξη.

Το γεγονός πάντως ότι ο τότε υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης έδωσε το πράσινο φως για την επιλογή της Κ. Σαββαϊδου, πριν από ένα χρόνο και κάτι, ήταν καθοριστικό για να θεωρηθεί η τέως ΓΓΔΕ «παιδί» της ΝΔ, ακόμα και αν οι σχέσεις Μαυραγάνη- Σαββαϊδου, δεν μπορούσαν να θεωρηθούν σε καμία περίπτωση ιδανικές.

euro2day.gr