Βήμα-βήμα η εκτύπωση του εκκαθαριστικού ΕΝΦΙΑ 2016

Πιο εύκολα θα χάνεται η ρύθμιση των 100 δόσεων από 1ης Ιουλίου
30 Ιουνίου 2016
Τι ισχύει για τη δημοσίευση των Οικονομικών καταστάσεων της χρήσης που έληξε την 31/12/2015
31 Αυγούστου 2016

ΕΝΦΙΑ

Χθες  το βράδυ αναρτήθηκαν τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ στο Taxisnet. Για να εκτυπώσουν οι φορολογούμενοι το ποσό του φόρου που προκύπτει πρέπει να συνδεθούν  στο www.gsis.gr  με τους προσωπικούς τους κωδικούς επιλέγοντας στην αρχική σελίδα την εφαρμογή «Δήλωση Ε9» από τις Υπηρεσίες προς Πολίτες (για τα Φυσικά πρόσωπα) ή από τις Υπηρεσίες προς Επιχειρήσεις (για τα Νομικά πρόσωπα).

Αφού γίνει η είσοδος στην εφαρμογή, επιλέγοντας το Έτος 2016 εμφανίζεται στο πεδίο των εκτυπώσεων η επιλογή εκτύπωσης του εκκαθαριστικού του ΕΝΦΙΑ για το 2016.

Επιλέγοντας «Εκτύπωση εκκαθαριστικού τελευταίας εκκαθάρισης για το έτος 2016»προβάλλεται το εκκαθαριστικό του 2016 με την καινούρια γραμμογράφηση σύμφωνα με τηνΠΟΛ.1123/2016.

Για να δει ο φορολογούμενος τα στοιχεία δόσεων θα επιλέξει «Εκτύπωση Ειδοποίησης Πληρωμής Φόρου». Το ποσό του ΕΝΦΙΑ είναι κατανεμημένο σε πέντε μηνιαίες δόσεις με την πρώτη έως το τέλος Σεπτεμβρίου και την τελευταία έως το τέλος Ιανουαρίου 2017.

Στην ειδοποίηση πληρωμής φόρου αναγράφεται και η ταυτότητα πληρωμής που θα χρησιμοποιηθεί για την καταβολή του φόρου και ακολουθεί την οφειλή μέχρι την πλήρη εξόφλησή της. Για την πληρωμή του συνόλου ή μέρους της οφειλής τους, οι φορολογούμενοι μπορούν να κάνουν χρήση των τρόπων πληρωμής που διαθέτουν οι συνεργαζόμενες με το Υπουργείο Οικονομικών τράπεζες και τα ΕΛ.ΤΑ.

Για ένα μεγάλο μέρος ιδιοκτητών, προκύπτουν αυξήσεις σε σχέση με τα περσινά εκκαθαριστικά, λόγω της κατάργησης έκπτωσης του 20% για τα κενά κτήρια, της αύξησης του συμπληρωματικού φόρου έως και 15%, της μείωσης του αφορολογήτου ορίου του συμπληρωματικού φόρου στις 200.000 ευρώ, της αύξησης των συντελεστών υπολογισμού του κυρίου φόρου στα οικόπεδα και την επιβολή συμπληρωματικού φόρου 1 τοις χιλίοις στα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα των νομικών προσώπων.