Υποχρεωτική η εγκατάσταση POS σε όλα τα καταστήματα εστίασης από 1η Ιανουαρίου

Έως τέλος Σεπτεμβρίου η εγγραφή όλων των εργοδοτών στο sepenet.gr
22 Σεπτεμβρίου 2016
Ανοίγει η εφαρμογή Ε9 για τις τροποποιητικές δηλώσεις
29 Σεπτεμβρίου 2016

Εστιατόρια, ταβέρνες, ψητοπωλεία, ουζερί, πιτσαρίες, σουβλατζίδικα, καφετέριες, καφενεία, καφέ-μπαρ, καφεζυθεστιατόρια, ζαχαροπλαστεία, καταστήματα φαστ φουντ, μπαρ και νυχτερινά κέντρα διασκέδασης θα υποχρεωθούν να δέχονται πληρωμές πελατών μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών από το επόμενο έτος. Οι συναλλαγές με μετρητά δεν θα απαγορεύονται στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις, όμως εάν οι πελάτες επιθυμούν να πληρώσουν με κάρτες οι καταστηματάρχες θα είναι υποχρεωμένοι να το δέχονται.-Το μέτρο θα επεκταθεί εντός του 2017 και σε γιατρούς, δικηγόρους, λογιστές και λοιπούς ελεύθερους επαγγελματίες-Με κίνδυνο απώλειας πελατείας θα βρεθούν αντιμέτωποι όσοι δεν συμμορφωθούν. Μηχανήματα POS θα υποχρεωθούν να εγκαταστήσουν όλα ανεξαιρέτως τα καταστήματα μαζικής εστίασης και τα κέντρα διασκέδασης από το επόμενο έτος, προκειμένου να δέχονται πληρωμές με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες από τους πελάτες τους, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το υπό κατάθεση νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την επέκταση των ηλεκτρονικών μέσων πληρωμών σε όσο το δυνατόν περισσότερες συναλλαγές. Η υποχρέωση εγκατάστασης και λειτουργίας POS θα επεκταθεί εντός του 2017 σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Οι επιχειρήσεις των κλάδων της μαζικής εστίασης και της διασκέδασης θα είναι οι πρώτες που θα κληθούν να εγκαταστήσουν υποχρεωτικά μηχανήματα POS προκειμένου να δέχονται πληρωμές από τους πελάτες τους με κάρτες, ώστε οι εισπράξεις τους να καταγράφονται και να ελέγχονται από τις φοροελεγκτικές υπηρεσίες! Όσες από τις επιχειρήσεις δεν συμμορφώνονται με την υποχρέωση αυτή θα έρθουν αντιμέτωπες με τον κίνδυνο απώλειας πελατείας και απότομης συρρίκνωσης του τζίρου τους.

Κι αυτό διότι δεν θα περιληφθούν στο μητρώο «επιχειρήσεων με POS» που θα εκδόσει και θα δημοσιοποιήσει το υπουργείο Οικονομικών με σκοπό να καθοδηγήσει τους καταναλωτές να προτιμούν μόνο όσες επιχειρήσεις συμμορφώνονται με την υποχρέωση χρήσης POS, ώστε κι εκείνοι να μπορούν να κάνουν χρήση των σημαντικών ωφελημάτων που θα προβλέπει το νομοσχέδιο, για όσους συναλλάσσονται με «πλαστικό» χρήμα.

Η επιβολή του μέτρου της υποχρεωτικής εγκατάστασης POS ξεκινά από τις επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης, επειδή, όπως έχει διαπιστωθεί από τους ελέγχους που πραγματοποιούν οι φοροελεγκτικές υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις εμφανίζουν πολύ υψηλά ποσοστά φορολογικών παραβάσεων που αφορούν στη μη έκδοση αποδείξεων λιανικών συναλλαγών για τις υπηρεσίες που παρέχουν στους πελάτες τους. Σύμφωνα, ειδικότερα, με πληροφορίες, ο σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών για την επέκταση της χρήσης ηλεκτρονικών μέσω πληρωμών στις καθημερινές συναλλαγές, όπως θα αποτυπώνεται στο σχετικό νομοσχέδιο, προβλέπει ότι:

1) Από την 1η-1-2017 καθίσταται υποχρεωτική η εγκατάσταση μηχανημάτων POS: α) για όλες τις νέες επιχειρήσεις και τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες, δηλαδή γι’ αυτούς που δηλώνουν έναρξη επαγγελματικής δραστηριότητας στη Δ.Ο.Υ. από την 1η-1-2017 και μετά. β) για όλες τις επιχειρήσεις των κλάδων της μαζικής εστίασης και της ψυχαγωγίας. Εστιατόρια, ταβέρνες, ψητοπωλεία, ουζερί, πιτσαρίες, σουβλατζίδικα, καφετέριες, καφενεία, καφέ-μπαρ, καφεζυθεστιατόρια, ζαχαροπλαστεία, καστήματα φαστ φουντ, μπαρ και νυχτερινά κέντρα διασκέδασης θα υποχρεωθούν να δέχονται πληρωμές πελατών μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών. Οι συναλλαγές με μετρητά δεν θα απαγορεύονται στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις, όμως εάν οι πελάτες επιθυμούν να πληρώσουν με κάρτες οι καταστηματάρχες θα είναι υποχρεωμένοι να το δέχονται.

2) Εντός του 2017 η υποχρεωτική εγκατάσταση μηχανημάτων POS θα επεκταθεί σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες. Δηλαδή όλοι οι γιατροί, οι δικηγόροι, οι συμβολαιογράφοι, οι οικονομολόγοι, οι λογιστές φοροτέχνες, οι πολιτικοί μηχανικοί, οι αρχιτέκτονες, οι υδραυλικοί, οι ηλεκτρολόγοι, οι ελαιοχρωματιστές και λοιποί αυτοαπαασχολούμενοι μικρομεσαίοι επαγγελματίες θα υποχρεωθούν κι αυτοί να δέχονται πληρωμές μέσω πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών.

3) Προκειμένου να συμμορφωθούν όλοι οι παραπάνω επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες με την υποχρέωση να δέχονται από τους πελάτες τους εξόφληση μέσω καρτών θα καθιερωθεί ένα ειδικό μητρώο επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών στο οποίο θα καταγράφονται και θα εντάσσονται όσοι έχουν POS. Το μητρώο αυτό θα βρίσκεται στη διάθεση των φοροελεγκτικών υπηρεσιών για τη διενέργεια στοχευμένων ελέγχων σε όσους δεν συμμορφώνονται.

Επιπλέον, το μητρώο αυτό θα δημοσιοποιηθεί και θα βρίσκεται στη διάθεση και των καταναλωτών-πελατών προκειμένου να προτιμούν εκείνους τους επιχειρηματίες και επαγγελματίες, οι οποίοι δέχονται κάρτες, ώστε να εξασφαλίζουν και όλα τα ωφελήματα που θα προβλέπει το νομοσχέδιο για όσους χρησιμοποιούν «πλαστικό» χρήμα στις συναλλαγές τους (εκπτώσεις φόρου, κληρώσεις κ.λπ.)